Filmklipp från projektet i Zambia.

Kolla in en del av ZASP:s nuvarande projekt!


Förberedelserna för ZASP Stars innefattar inte bara fotboll.


Lina & Jesper i Zambia.

När vi besökte ZASP våren 2011

Under våra fyra veckor i Kakoma, ZASP huvudby i Zambia, träffade vi både fotbollslaget, föräldrar och tränare. Vi var också med på möten med Gothia Cup-ledningen, då de planerade träningslägret, gjorde budgetar och röstade fram sitt lagnamn, ZASP Stars. Under vår sista vecka inleddes ett 3 veckor långt träningsläger då det var skollov. På schemat fanns engelskalektioner, traditionella danser, matlagning och självklart både fys- och fotbollsträning. Det var otroligt roligt att se första träningen med riktiga fotbollsskor, strumpor och tröjor som Azalea skickat ner. Vilken glädje!

Vi fick även följa med en av spelarna hem till hans by där han visade oss hur han bor. Det var inte svårt att se hur olika vi lever, ex. matlagning över öppen eld, inget rinnande vatten och ingen elektricitet. Byns kvinnor satt på marken och malde majs till ett tunt och fint mjöl, som de sedan kokade till huvudmål, ”nshima” (känns i konsistensen ungefär som väldigt tjockt potatismos). En höna och en gris kom förbispringande, vi hälsade på duvorna i deras lilla hus och fåren i deras inhägnad.

Han visade oss också en plats där de börjat göra egna tegelstenar av lera för att bygga ett nytt och bättre hus, istället för den traditionella lerhydda de bor i nu.

Allting tar mycket längre tid än vi är vana vid, men jag är helt säker på att de kommer att ro iland detta fantastiska projekt!

 

Hälsningar Lina & Jesper



Vad händer just nu?

Planeringen och arbetet är redan i full gång! Fotbollströjor, skor och annan utrustning har samlats in från bl.a. Azalea och skickats ner till killarna i Zambia.

Ledningsgruppen i Zambia planerar för fullt, tillsammans med gruppen i Sverige, de resor till huvudstaden Lusaka som både spelare, tränare och ledare i ZASP Stars måste göra för att skaffa pass och visum.

I september kommer besökare från Sverige att åka till projektet, och kommer då ha möjlighet att ta med sig saker i sitt bagage. Har du benskydd, träningsoveraller eller liknande som du vill ge till laget, går det alltså att skicka med!

 


Fotboll förenar!

ZASP Stars är ett fotbollslag från ZASP:s område som kommer till Sverige för att spela i Gothia Cup 2012, grupp B15. Det är inte enbart fotbollstalang som avgör om de blir uttagna till laget, utan lika mycket skolarbete, kamratskap och träningsflit.

ZASP, Azalea BK, ICA supermarket Majorna och TEAM Sportia samarbetar för att ZASP Stars ska kunna komma till Göteborg och spela världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Det här är Azalea BK:

Azalea BK är en fotbollsklubb som drivs ideellt och vill visa på ungdomsidrotten som en positiv kraft. Fokus finns även på att i gemenskap med andra lära sig ta ansvar och visa hänsyn. När ZASP Stars kommer till Gothia Cup är det Azalea BK som är deras värdklubb. Ungdomar och föräldrar kommer att engagera sig i både fotbollsträningen men också övrig fritid.

Det kommer att bli en rolig, spännande tid. Ett minne för livet – för alla inblandade!

Vi stöttar ZASP Stars!

Vi hoppas att killarna genom detta fotbollsäventyr ska växa som människor, med drömmar och mål som kan inspirera till fortsatta studier och utveckling.

RSS 2.0