Lina & Jesper i Zambia.

När vi besökte ZASP våren 2011

Under våra fyra veckor i Kakoma, ZASP huvudby i Zambia, träffade vi både fotbollslaget, föräldrar och tränare. Vi var också med på möten med Gothia Cup-ledningen, då de planerade träningslägret, gjorde budgetar och röstade fram sitt lagnamn, ZASP Stars. Under vår sista vecka inleddes ett 3 veckor långt träningsläger då det var skollov. På schemat fanns engelskalektioner, traditionella danser, matlagning och självklart både fys- och fotbollsträning. Det var otroligt roligt att se första träningen med riktiga fotbollsskor, strumpor och tröjor som Azalea skickat ner. Vilken glädje!

Vi fick även följa med en av spelarna hem till hans by där han visade oss hur han bor. Det var inte svårt att se hur olika vi lever, ex. matlagning över öppen eld, inget rinnande vatten och ingen elektricitet. Byns kvinnor satt på marken och malde majs till ett tunt och fint mjöl, som de sedan kokade till huvudmål, ”nshima” (känns i konsistensen ungefär som väldigt tjockt potatismos). En höna och en gris kom förbispringande, vi hälsade på duvorna i deras lilla hus och fåren i deras inhägnad.

Han visade oss också en plats där de börjat göra egna tegelstenar av lera för att bygga ett nytt och bättre hus, istället för den traditionella lerhydda de bor i nu.

Allting tar mycket längre tid än vi är vana vid, men jag är helt säker på att de kommer att ro iland detta fantastiska projekt!

 

Hälsningar Lina & Jesper



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0